Back

Сребърният гвоздей на „Идеален дом“ за виртуози на хубавите жилища


17.06.2021 г., с. 18

 

Списанието отбеляза четвърт юбилей с престижните награди „Къща на годината”

 

Не се сбъднаха опасенията за спад на жилищното строителство след месеците на ковид кризата, напротив - интересът към покупката на имоти расте и архитекти и дизайнери са затрупани от нови проекти.

Това стана ясно на 25-ата юбилейна церемония по връчването на наградите в конкурса „Къща на годината“ на списание „Идеален дом“, което отбелязва четвърт век от създаването си.

В месеците на изолация обаче жилището придоби много нови роли - вече е и офис, училище, място за спорт и уелнес, за кулинарни подвизи и разбира се, за общуване с най-близките.

Тази многоликост е новото предизвикателство пред дизайнерите и архитектите, които трябва с още по-голямо майсторство и виртуозност да превръщат и най-обикновеното пространство между четири стени в уютен и любим дом, в който обитателите да се чувстват щастливи. По-големите отговорности, както и желанието да се състезават и занапред със свои интериорни проекти бяха заявени на тържеството в зала The Venue в „София Тех парк“ по повод финалите на конкурса „Къща на годината 2020“. Церемонията, която за поредна година събра елита на българските архитекти и дизайнери, представители на бизнеса, изкуството и медиите, бе с подкрепата на галерия „Нюанс“, „Шнайдер Електрик“, „Елегант ливинг“ и „Дженезис“.

Конкурсът този път бе в 5 категории - „Еднофамилни къщи“, „Апартаменти“, „Малкото жилище“, „Обществен интериор“ и „Студентски проект“. 5 статуетки „Сребърен гвоздей“ раздаде „Идеален дом“ на отличените с първите места в тях. Общо 40 проекта бяха оценени от авторитетно жури - арх. Албена Владимирова-Андреева, арх. Александрина Нейкова, доц. д-р и ръководител на катедра „Интериор и дизайн за архитектурата“ при Архитектурния факултет в УАСГ, и Ина Дамянова, художник, артист, автор на успешни проекти на интериори у нас и в чужбина, както и на продуктов дизайн.

„Бих искал да ви опиша с едно изречение какво е за нашата група, която тази година навърши 30 години, 25-годишният „Идеален дом“ – обърна се към гостите Георги Гочев, директор корпоративно развитие на Медийна група България -Това е най-стилната и вдъхновяваща част от медиите ни.

„Идеален дом“ не прескочи брой в тази пандемия. Прескочи обаче с вашите идеи със собствена секция в един от трите най-големи български сайта - 24chasa.bg. Тази огромна платформа от над милион и половина читатели дневно получи една от най-смислените и красиви добавени стойности.“

„Знам, че напоследък вие, българските архитекти и дизайнери, участвате в авторитетни международни конкурси, печелите награди и заслужавате поздравления за това. Но както е казано в Библията, много е трудно да си пророк в собствената си страна. Затова са толкова ценни отличията в „Къща на годината“, първия и оригинален конкурс за най-добър български интериор, който също като списанието отбелязва 25-годишен юбилей“, каза главният редактор на сп. „Идеален дом“ Таня Червенкова.

 

Главният архитект на София Здравко Здравков:

Сточна гара и „Подуяне“ са бъдещите интересни зони за инвеститори

„Пазарът на имоти претърпя невероятно развитие през последните 5 г. Може би хората не намериха наистина по-стабилно място за инвестициите си от нов дом, което означава и още нови проекти за интериор“, отбеляза арх. Здравко Здравков в своята видеопрезентация, с която представи най-новите зони за развитие на София, които се очаква да предизвикат инвестиционен интерес за жилищно строителство.

„През изминалите месеци се проведоха процедурите по общественото обсъждане на общия устройствен план и неговото изменение в две посоки. Едната е развитието на третия метродиаметър, както и доста дискутираната връзка на метрото с планината.

Инвестициите в публична инфраструктура показват, че предприемачите изпреварващо търсят проекти, свързани с пешеходна инфраструктура и с добра обслуженост с масов градски транспорт, факт е, че квартали като „Сухата река“, които бяха изключително пренебрегвани, в момента са притегателно място за инвестиции. През последните 5 г. преживяхме пик на строителството, който надмина предходния от 2008-а двукратно.

Районите в южните територии претърпяха своя възход като „Витоша“ бележи ръст в разрешенията за строеж с 40%. Което говори за насочване на инвестициите към традиционно добри квартали, но и зони като „Хаджи Димитър“ и „Овча купел“ вече са интересни за инвестиции.

Къде искахме да развием града - в последните години търсим неговия скрит потенциал, който крият двете големи територии на Сточна гара и на гара Разпределителна. Те дават възможност градът да се разрасне в следващите 30 г. Като създаде една структура, която е изключително нова, с пълната обезпеченост със социална инфраструктура, публични паркове, озеленяване.