Back

Червени ибиси долетяха в Столичния зоопарк


10.08.2021 г., с. 8

 

Червени ибиси долетяха в Столичния зоопарк

 

Най-новите екзотични обитатели в Софийския зоопарк са прекрасните ярко оцветени червени ибиси, съобщиха от Столична община.

Групата от 5 ибиса пристигна у нас от зоопарка в град Веспрем, Унгария. Те вече са настанени в специално изградена за тях просторна волиера във фазанерията в сектор „Птици“ на зоопарка, където посетителите могат да ги видят. Там те разполагат с водоем и специално изградени ниши за гнездене в масив от изкуствени скали.

Червените ибиси обитават влажни гори и блатисти местности в Южна Америка и са един от националните символи на страните Тринидад и Тобаго. Окраската на оперението при младите птици е смесица между сиво, кафяво и бяло. Типичния си яркочервен цвят възрастните дължат на пигменти в храната, която се състои от ракообразни, мекотели и насекоми. Те я набавят с помощта на специфичния си извит клюн, с който разравят тинята в плитки водоеми. Продължителността на живота им е около 9 – 10 години. Живеят в смесени колонии, които дори включват птици от други видове. Двойките разполагат гнездата си в близост едно до друго. Те са общителни и социални, като с цел защита често се събират в големи групи.