Back

Разширяват Френската гимназия в София с нов корпус и физкултурен салон


10.08.2021 г., с. 11

 

Разширяват Френската гимназия в София с нов корпус и физкултурен салон

 

Даринка Илиева

С два нови корпуса ще се разшири Девета френска езикова гимназия в София. В единия ще има нови кабинети и класни стаи, а в другия - физкултурен салон. Новите сгради ще позволят от следващата учебна година 2022/2023 г. гимназията да премине на едносменен режим.

Това съобщи столичният кмет Йорданка Фандъкова, която вчера провери строителството.

„Най-важното е, че гимназията вече ще има физкултурен салон и децата повече няма да играят на последния етаж, а ще могат да спортуват в добри условия. Освен това в момента в старата сграда внедряваме и мерки за енергийна ефективност. За 15 септември фасадите ще бъдат готови. Вътре предстоят сериозни дейности и срокът за тях е дълъг, тъй като ще се подменят топлосистемите и ел. мрежи. В момента се прави график как да се извършват тези дейности, без да се пречи на учебния процес“, обясни Фандъкова.

В строителството и обновяването на Девета френска езикова гимназия се инвестират 5,7 млн. лв. Новите корпуси ще бъдат завършени догодина.

„В момента работим активно в над 100 училища и детски градини. Там правим както основни, така и текущи ремонти. Провеждаме процедури за избор на изпълнители за цялостна енергийна ефективност на още три училища, те са част от проект за обновяване на общо 30 детски градини и училища. Голяма част от ремонтите ще завършат до началото на учебната година“, каза Фандъкова.

Все още не е ясно в колко от училищата и детските градини ремонтите ще продължат и след 15 септември.

Но Фандъкова увери, че директорите ще създадат такава организация, че дейностите да не пречат на учебния процес.