Back

Мобилни екипи ваксинират учители в София от 1 .IX.


10.08.2021 г., с. 8

 

Мобилни екипи ваксинират учители в София от 1 .IX.

Фандъкова: Имунизирах се, а имам съпътстващи заболявания - жива и здрава съм!

 

Даринка Илиева     

От 1 септември Столичната община стартира нова кампания за ваксинация. Този път тя ще е насочена към учителите и персонала в училищата. Мобилни екипи ще поставят на място ваксини в софийските училища.

Инициативата е на кмета Йорданка Фандъкова. Тя напомни, че по предложение на Синдиката на българските учители е подписана промяна в колективния трудов договор, която позволява ваксинирани учители да ползват допълнително 2 дни годишен отпуск.

„В София броят на заболелите се увеличава. Общинските болници са подготвени да реагират при нова вълна. Надявам се, че здравното министерство също ще засили кампанията за имунизация“, каза Фандъкова.

Тя апелира всеки, който не се е имунизирал, да го направи.

„Аз се ваксинирах, въпреки че имам съпътстващи заболявания. Жива и здрава съм. Нека хората да слушат повече специалистите и да не се страхуват, защото, когато болестта протича тежко, е по-страшно от това, че може да изпитат временни неудобства при ваксинацията. Цяло лято правим кампания - знаете за изнесените пунктове в паркове и молове, сега набира популярност и възможността за имунизация на място във фирми. Целта е да отидем при хората“, обясни столичният кмет.

2,73% от тестваните се оказаха положителни и през последното денонощия. 176 са новите случаи от неделя, а само 13 излекуваните. Настанените в болница достигнаха 1059 души, като 99 от тях са тежки случаи и се лекуват в интензивни отделения. Трима са починалите.