Back

Френската гимназия минава на едносменен режим от 2022 г.


10.08.2021 г., с. 6

 

Френската гимназия минава на едносменен режим от 2022 г.

100 столични шнола и градини в ремонт

Мобилни екипи за ваксинация тръгват в училищата

 

МАРИЯ НИНОВА

Основни и текущи ремонти текат в над 100 училища и детски градини в София. Това съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова, която провери разширението на 9-а Френска езикова гимназия „Алфонс дьо Ламартин“. Кметът не се ангажира в колко школа ще приключат ремонтите за началото на учебната година, но увери, че няма да има проблем със стартирането й.

Там, където се налага, ремонтите ще бъдат преустановени, а на места ще има реорганизация на учебния процес. Кметът обясни, че провеждат и процедури за избор на изпълнители за цялостна енергийна ефективност на 3 училища. Относно ремонтните дейности във Френската гимназия Фандъкова обясни, че се изгражда нов корпус към сградата многофункционална спорта зала и се изпълняват мерки за енергийна ефективност на съществуващата сграда на гимназията. Кметът изтъкна, че разширението на гимназията ще позволи от учебната 2022 – 2023 г. училището да премине изцяло на едносменен режим на обучение. Получих уверение, че за 15 септември ще е готова цялата външна фасада, за да може обновеното училище спокойно да отвори врати на 15 септември. Вътре предстоят сериозни дейности като цялостна подмяна на топлосистемите и електромрежите. В момента се създава организация и график, по който да се работи и няма да се пречи на учебния процес“, обясни кметът. Фандъкова съобщи още, че от 1 септември из столичните училища тръгват мобилни екипи за ваксинация при заявен интерес от страна на школото.

„Знаете – в София броят на заболелите се увеличава. Общинските болници са подготвени да реагират при нова COVID вълна надявам се и държавните също. Надявам се, че здравното министерство също ще засили кампанията за имунизация, за да може да се посрещне тази нова вълна“, каза Фандъкова. За ваксинацията на учителите и предстоящата четвърта вълна на коронавируса градоначалникът припомни, че по предложение на Синдиката на българските учители бе подписана промяна в колективния трудов договор, която позволява ваксинирани учители да ползват допълнително още 2 дни годишен отпуск. Столичният кмет апелира всички, които не са се ваксинирали, да го направят.