Back

Диамантените момичета стават почетни софиянки, Фандъкова ги предлага за отличието


10.08.2021 г., с. 28

 

Диамантените момичета стават почетни софиянки, Фандъкова ги предлага за отличието

Олимпийската шампионка по бокс Стойка Кръстева също ще бъде номинирана за званието, научи „24 часа“

 

Олимпийските шампионки от ансамбъла по художествена гимнастика, които зарадваха България с исторически първи златен медал, както и техните треньорки - Весела Димитрова и Михаела Маевска, и председателят на Българската федерация по художествена гимнастика Илиана Раева ще получат званието „почетен гражданин на София“.

Предложението до Столичния общински съвет Симона Дянкова, Лаура Траатс, Мадлен Радуканова, Стефани Кирякова и Ерика Зафирова да бъдат удостоени с най-високото отличие ще направи лично кметът на София Йорданка Фандъкова.

„Това е знак на огромна благодарност за радостта, която ни донесоха. Те доказаха силата на труда и показаха на всички ни как се постигат успехи - с упорит труд и екипна работа. Те ни накараха да се чувстваме една общност и заслужават това отличие“, подчерта Фандъкова.

По-късно на въпрос на „24 часа“ дали с най-високото звание ще бъде удостоена и олимпийската ни шампионка по бокс Стойка Кръстева, която е състезател на софийския боксов клуб „Локомотив“, Фандъкова потвърди, че ще отправи до СОС и такова предложение.

Очаква се присъждането на почетните звания на олимпийските ни шампионки да бъде гласувано от СОС през септември, тъй като през август общинските съветници са във ваканция.

„В момента Наредбата за отличията предвижда присъствено гласуване от общинските съветници за присъждане на званието „почетен гражданин“. Заради пандемията в последната година тези предложения се гласуват на комисия и процедурата не може да бъде завършена, тъй като СОС заседава онлайн. Затова в зависимост от развитието на пандемията, ако през септември заседанията продължават да са онлайн, ще предложа промяна, която да позволи виртуално гласуване на номинациите на олимпийските ни шампионки, за да може СОС да ги гласува още на 9-и“, обясни пред „24 часа“ шефката на комисията по култура и образование Малина Едрева.

По традиция отличията се връчват на тържествена сесия на СОС на 17 септември - празника на София. През 2020 г. обаче тя не се състоя заради пандемията.

Гимнастичките напуснаха олимпийското село и посетиха град Ичикава, където проведоха видео-среща с местни ученици. Нашите бяха посрещнати лично от кмета.

При завръщането си от олимпиадата Стойка Кръстева бе посрещната с изпълнение на гайдари. На летището дойде и легендата Ангел Ангелов, сребърен медалист от игрите в Мюнхен през 1972 г., който също помогна за подготовката на шампионката.

„Горда съм, че това се случи именно на мен и цял свят слушаше българския химн и разбраха коя е България. Показахме с екипа, че сме борбен народ. Горда съм, щастлива съм, българска съм с главни букви.

Закърмена съм с българското и всеки един от нас трябва да цени и да оценява България, и да я слага преди всичко. Не трябва да се делим на жени и мъже, а всички да сме горди хора и да показваме на младите сред нас какъв е правилният път. Ние по характер сме голяма нация и просто трябва да се обединим“, сподели Кръстева.

Носителката на златен медал в каратето Ивет Горанова вече е почетен гражданин на Долна Митрополия, а от общината й подариха имот, който тя е искала да купи.

„Нямам планове да живея другаде. Искам да остана в Долна Митрополия. Чувствам се на спокойно и приятно място. Децата много ме вдъхновиха, като видях как се радват. И те искат да постигнат нещо голямо. В момента имат пример и трябва да усетят нашата подкрепа“, каза Горанова. Тя вече е почетен студент във Висшето военновъздушно училище в Долна Митрополия и ще трябва да избира дали да продължи следването си в Стопанската академия в Свищов, или да се ориентира към военно образование.

Плевен ще посрещне днес Ивет и Стойка на централния градски площад „Възраждане“. Официалното тържество ще бъде от 20 часа и се организира от общината.

Кметът Георг Спартански ще предложи на Общинския съвет шампионките да бъдат удостоени със званието „почетен гражданин на Плевен“.

Щастлива съм с българските олимпийци. С това, че отново ни направиха горди и силни като нация. Че ни дадоха възможност да чуем с ускорен пулс химна, да видим българския флаг развят най-високо и да приветстваме сънародници на почетната олимпийска стълбичка. За миг не съм се съмнявала във възможностите на родния спорт. Благодарим ви, български олимпийци. За химна, за българското знаме на върха и за медалите, заяви Стефка Костадинова, председател на БОК.