Back

19 детски градини в София със соларни панели


22.07.2021 г., с. 6

 

19 детски градини в София със соларни панели

 

19 детски градини и 2 училища в София вече имат соларни панели, които произвеждат част от нужната им енергия, спестявайки средства, които остават за образование. Това съобщи във фейсбук кметът на града Йорданка Фандъкова.

Тя провери детска градина 76 в „Младост", където общината стартира два пилотни проекта за производство на зелена енергия и измерване на качеството на въздуха в помещенията.

„Соларните панели ще произвеждат 1 /3 от потреблението на градината и ще спестяват съществена част от разходите. Освен това фотоволтаичната централа ще спестява 12 тона въглеродни емисии годишно", пише кметът.

Вторият иновативен проект е за измерване на качеството на въздуха в помещенията, в които децата играят. Дигитално „канарче" показва в реално

време параметрите на въздуха и дава индикации, когато въглеродният двуокис се покачи или стане прекалено топло. То сигнализира учителите за нужда от проветряване и в същото време възпитава децата на отговорно поведение към околната среда.

„Зам.-кметът по дигитализация Генчо Керезов реализира пилотните проекти по програмата „Пясъчник за иновативни решения" заедно с ентусиазма на ръководството на детската градина, за което им благодаря. Благодаря и на Българската стартъп асоциация, която работи заедно с общината за прилагането на иновации за решаване на конкретни проблеми. В следващите месеци ще се събират данни от проектите и при добри оценки за ползата от тях планираме реализирането им и в други детски градини в София", уточни Фандъкова.