Back

Жена без радиатори натрупа 16 бона дълг за парно

26.11.2018 г., стр. 14

Искат й пари за сметки с изтекла давност

ТАНЯ КИРКОВА

Задължения от 15 900 лв. към топлофикацията натрупа столичанка, която от 11 години няма радиатори в дома си.

В началото на ноември жената получава писмо от парното, че ще бъде дадена на съд, разказа потърпевшата пред „Телеграф". От полученото писмо става ясно, че задълженията са за периода от септември 2007 г. до август 2018 г. Това означава, че на всички задължения преди 2015 г. им е изтекла давността и жената вече не е длъжник за повече от половината сума.

История

Преди повече от 10 г. Пенка Златарева подава официално искане до топлофикацията за махане на отоплителните тела. Това се случва, когато енергийният закон все още разрешаваше отделяне на радиаторите от сградната инсталация, а за загубите от нея не се плащаше. „Написах заявление, че се отказвам от услугите на топлофикацията. Занесох го в офиса на дружеството, приеха го. Махнах радиаторите. Дълго време след това не получавах фактури за сметки за парно", обяснява жената. Междувременно комисия от топлофикацията заедно с домоуправителя на сградата установила, че действително отоплителните тела са свалени, а тръбите зата-пени и пломбирани. След известно време обаче изведнъж в пощенската кутия на жената започват да пристигат фактури с дължима сума за такса „сградна инсталация".

Заплаха

В полученото писмо, в което топлофикацията я уведомява, че ще бъде дадена на съд, ако не плати задълженията си, никъде не е описано, че на практика част от сумата има давност по закон. Не е обяснено как човек може да получи приспадане на изтеклите задължения. Така излиза, че Пенка трябва да плати всичките 16 бона.

Процедура

Давността на задълженията не се прилага служебно. Има два начина за признаване на давността. Единият е да изчакаме топлофикацията да заведе дело срещу нас за цялото задължение и тогава потребителят да възрази, че част от сумата е за по-дълъг период от три години назад. След това съдът автоматично маха старите задължения. Другият начин е потребителят да заведе дело срещу топлофикацията, че му иска пари за изтекли по давност задължения. Тук обаче клиентът поема разходите по делото, но при спечелване на делото си възвръща парите, обясни за „Телеграф" адв. Ирина Константинова.

На 12 декември съдът на ЕС нищи такса «тръби"

На 12 декември ще се проведе съдебно заседание на Съда на Европейския съюз по две обединени тълкувателни дела, образувани по две запитвания за т.нар. „такса сградна инсталация", изпратени от Асеновград-ския и от Софийския районен съд. Своята позиция ще представят Топлофикация София и ЕВН Топлофикация-Пловдив, съобщи за „Телеграф" юристът Димитър Деков.

Досега Европейският съд не е решавал подобен казус - на потребители, които нямат отоплителни тела, да се вменява задължение да плащат такса „сградна инсталация", която е значителна - 50 и над 50% от потребената за отопление енергия.

Нормативната уредба е изключително зле направена. „Изправени сме пред ситуация, когато законът ни заповядва да летим без да се съобразяваме със земната гравитация", коментира председателят на сдружението Деков.