Back

Захарна фабрика става място за култура

29.11.2018 г., стр. 9

Собственикът се ангажира да представи проект до месец

ВАЛЕРИ РОЕВ

Рушащата се Захарна фабрика в София ще бъде възстановена и ще заработи като място за култура и забавления.

Новият собственик на построената преди 120 години знакова за столицата сграда е поел миналата седмица ангажимент пред общината до Нова година да представи проект за нейната рехабилитация, научи „Телеграф".

Той трябва да изпълни заповедта на кмета на София Йорданка Фандъкова за изготвяне на проектна документация и интегриране на запазените части от някогашната фабрика, както и възстановяване на разрушените в нова функция.

„Много бих се радвал, ако Захарна фабрика намери своята правилна функция и заработи като едно място за култура и събиране на млади хора. Има примери в Копенхаген за бивши месокомбинати, които се превръщат в места за забавление и променят коренно средата", обясни главният архитект на столицата Здравко Здравков пред„Телеграф".

Сага

Захарната фабрика години наред беше оставена да се руши.

На бившия собственик бяха наложени рекордни санкции - една от 50 000 лева, както и още две по 100 000, които той обжалва. В крайна сметка актовете бяха платени, но досега така и не се предприеха мерки за укрепване и възстановяване на знаковата сграда, която вече е почти напълно разрушена.

Сградата вече има нов собственик, който през август е получил заповедта на кмета за възстановяването й. Досега обаче не е предприел действия по изпълнението й. Миналата седмица обаче все пак поел ангажимент до края на годината да е готов с проекта. Ако не го изпълни и той е застрашен от глоба, като след промени в Закона за устройството и застрояването на столичната община, тя вече може да достигне 200 хил. лева.

История

Захарната фабрика е една от най-емблематичните сгради на София от края на XIX век. Тя е открита на вчерашната дата - 28 ноември през 1898 г., като  тогава  се   е намирала на около 2,5 км извън града. Фабриката   е   била една от най-модерните в България. По-късно дава името на сегашния софийски квартал „Захарна фабрика”