Back

Вдигат данък сгради в Банкя и Панчарево

10.12.2018 г., стр. 14-15

Увеличението е от 5 до 16 лева

С около 15 лева средно ще се повиши данък сгради на собствениците на втори имот в районите Банкя и Панчарево догодина.

За хората с къщи във вилна зона Панчарево пък повишението ще е около 5 лева. Причината е промяна в Закона за местните данъци и такси, според която притежателите на имоти в курортни селища, които не са основно жилище, ще плащат по-висок данък сгради. Банкя и Панчарево попадат в четвърта зона, където данъците не са високи, затова увеличението няма да е значително.

Освен това то касае само имотите, които не са основно жилище за собствениците   си. За основно жилище данъкът си остава  същият като   досега  - 1,875 промила върху данъчната оценка, обясни пред „Телеграф" заместник-кметът на София по финансите, транспорта и здравеопазването Дончо Барбалов. За останалите размерът на налога ще е минималният, предвиждан от закона. За Банкя, който е балнеолечебен курорт от национално значение, той става 5 промила, а за Панчарево - 4,5 промила, тъй като е балнеолечебен курорт от местно значение. По данни от данъчната система на Столичната община засегнатите от новия, по-висок данък партиди в гр. Банкя ще бъдат 14 152, а в Панчарево - 677.

Бургас

Все още няма никаква яснота с колко ще се вдигне данък сгради в Бургас.  "Разчетите  и сметките тепърва предстои да се правят. Цифрите ще бъдат обявени при представянето на проектобюджета, което ще стане в последните дни на декември или в първата седмица от новата година", лаконично отговориха от общинската администрация в морския град. "Мога само да кажа, че при предварителните обсъждания мненията наклониха да приложим долната граница и ако е възможно  изобщо да няма увеличение на данък "сгради". Но все още нищо конкретно нямаме като решение. Още не е минало обсъждането по комисии", каза зам.-кметът по бюджет и финанси Красимир Стойчев.

В морските общини Созопол и Несебър също твърдят, че не са обсъждали с колко ще се вдигне данък сгради. Според информация от "Местни данъци и такси" - Созопол, в момента се изготвят промените в наредбата и след седмица тя ще бъде качена в сайта на общината заедно с новите планирани данъци.

Най-голям е интересът към предстоящото увеличение в община Несебър, към която е най-големият ни черноморски курорт Слънчев бряг. Стотици хотелиери там тръпнат в очакване да разберат с колко ще бъде вдигнат налогът. "Сериозно сме притеснени, че до момента няма никаква информация. Още повече че в курорта освен хотели има и десетки хиляди частни ваканционни апартаменти. Подозираме, че повишението ще бъде направено тихомълком между коледните и новогодишните празници, с цел да се тушира обществената реакция и недоволството на бизнеса", коментират хотелиерите.

ПО ТЕМАТА РАБОТЕХА: ВАЛЕРИ РОЕВ ЕЛЕНА

АНАСТАСОВА, ДОБРОМИР РАДУШЕВ,  ХРИСТО ХРИСТОВ