Back

Три дни мъгла трови въздуха

04.12.2018 г., стр. 6

Вкарват полицаи в гетата да дебнат горят ли се гуми

Мъгли и ниски температури ще тровят въздуха в София и голяма част от Северна България до сряда.

Запрашване, надвишаващо неколкократно допустимата норма от 50 микрограма на куб. метър, беше регистрирано вчера в столицата, Перник, Пловдив, Горна Оряховица, Русе и Шумен. Заради високото ниво на фини прахови частици в София, кметицата Йорданка Фандъкова призова шофьорите да оставят колите си в буферните паркинги на метрото, които вчера работиха безплатно, и да ходят до центъра с градския транспорт. Подобни мерки се очакваше да бъдат обявени и днес, тъй като отново прогнозата е за мъгли и наднормено запрашване на въздуха. Столична община обяви, че въвежда днес „зелен билет" за градския транспорт.

Неговата цена е левче и важи за цял ден за цялата градска мрежа, а целта е хората да бъдат стимулирани да оставят с колите си и да тръгнат с обществения транспорт.

Междувременно екипи на полицията и дирекция „Сигурност,, към общината пък започнаха снощи масирани проверки в ромския квартал „Факултета" за това какво се гори в печките за отопление. Именно паленето на отпадъци като гуми и парцали е основен замърсител на въздуха през зимата, заедно с автомобилите. По-рано вчера бяха проверени и Виетнамските общежития в „Красна поляна", но изненадващо се оказа, че две трети от обитателите им се отопляват на ток.

Мъгли, освен в София, се очакват днес в почти цялата Дунавска равнина. Там ще е и най-студено, с минимални температури до минус 9-10 градуса, което пък е предпоставка да се палят печки. В ранните часове в сряда се очаква да задуха вятър, който да разсее мъглите и смога.