Back

Столичани пътуват със „зелен" билет днес

04.12.2018 г., стр. 5

В София са съставени само 41 акта, и то за огън на открито

Седем града осъмнаха с мръсен въздух, глобите кът

Седем града в страната осъмнаха в първия работен ден на декември с мръсен въздух, а глобени замърсители няма. По данни на показателя Air Quality Index на Европейската комисия в понеделник сутрин концентрацията на фини прахови частици е била над нормите в София, Перник, Пловдив, Русе, Горна Оряховица и Шумен.

От Столичната община съобщиха, че очакванията за превишаване на нивата на фини прахови частици са два пъти над нормата. Местното кметство призова хората да слязат от автомобилите си и да използват обществения транспорт. За стимул всички буферни паркинги на метрото в понеделник работиха напълно безплатно за всеки, който остави колата си и използва градския транспорт, до изчерпване на капацитета им. От Центъра за градска мобилност обясниха, че мярката е била успешна, като паркингите са се напълнили на 100%

Буферните паркинги разполагат с 2297 места, като през останалите дни се запълват на 80%. Кметът на София Йорданка Фандъкова даде пример и също използва градския транспорт вчера. Днес столичани ще могат да пътуват със „зелен" билет, чиято цена е 1 лев за целия ден.

В борбата срещу мръсния въздух се включи и Пътна полиция, като започна интензивни проверки на автомобили, които видимо замърсяват въздуха. „Пиковите стойности през студените зимни дни се дължат основно на отоплението на нискокачествени въглища, сурови дърва и отпадъчни материали", обясни Фандъкова.

В последните седмици екипи на Столичния инспекторат и полицейските управления пък са направили 140 проверки в кварталите с най-много сигнали. Това са „Красна поля-на", „Овча купел", „Подуяне", „Кремиковци". От инспектората обясниха пред „Монитор", че до 27 ноември са съставили 41 акта за огън на открито, но нямат правомощия да влизат в частна собственост. Това е и една от причините Фандъкова да поиска парламентът да криминализира нерегламентираното изгаряне на отпадъци, защото административните санкции, които налагат, нямат нужния ефект. Към исканията за законови промени се присъедини и Бургас.

Кметът на морския град Димитър Николов ще предложи да се да даде право на общините да глобяват предприятията, замърсяващи въздуха и околната среда, а всички санкции на нарушителите да остават в общинските бюджети. „Провел съм безброй срещи в Брюксел, в Министерството на околната среда и водите и в българския парламент и съм търсил начин да се увеличат правомощията на общинските съвети и кметовете на населени места да имат контрол за въздуха, който се диша. Успях да убедя и голяма част от кметовете в Националното сдружение на общините да насочим усилията в търсенето на по-големи правомощия по тази тема", каза пред местния парламент Димитър Николов.

През почивните дни замърсяване на въздуха бе отчетено в 17 града на страната, съобщиха от МОСВ. По данни на Националната система за контрол на качеството на атмосферния въздух на 1 и 2 декември са регистрирани превишения на средноденонощната норма в София, Благоевград, Горна Оряховица, Видин, Перник, Ловеч, Пловдив, Смолян, Шумен, Девня, Враца, Плевен, Ловеч, Русе, Сливен, Димитровград, Кърджали.

„ТОПЛОФИКАЦИЯ ПЕРНИК"ОТНЕСЕ ГЛОБА 60 ХИЛ. ЛВ.

„Топлофикация Перник" отнесе глоба от 60 хил. лв. от регионалната екоинспекция. При проверка е установено, че ТЕЦ-ът използва неразрешен вид гориво - дървесен чипс. Инспекторите са констатирали, че емисиите на вредни вещества се изпускат в атмосферата неорганизирано от корпуса на „Котелен цех" и водят до влошаване на качеството на въздуха в района. Проверката на РИОСВ - Перник, е вследствие на постъпили жалби от граждани. Установено е и замърсяване на река Струма.

МОНТИРАТ ФИЛТРИ В ГОРНА ОРЯХОВИЦА, ЗАВОД ОБГАЗЯВА ТЪРНОВО

Общината в Горна Оряховица предвижда монтиране на филтри в комините на жилищата с цел намаляване замърсяването на въздуха. Тъй като обаче те са твърде скъпи, още няма единно мнение по въпроса кой ще трябва да поеме разходите за купуването и поставянето им. Повечето от жителите на Горна Оряховица са категорични, че няма да дадат и една стотинка за „подобна глупост". „На когото му е мръсен въздухът, нека да извади от джоба си или от бюджета си пари и да ги купи и постави. На нас този въздух си ни е добре", твърдят „железничарите".

В старата столица Велико Търново от няколко години основен проблем за жителите е обгазяването, на което ги подлага един от местните заводи за дървесина, разположен в Западната промишлена зона. От местната екоинспекция неведнъж са налагали парични санкции на предприятието. То обаче плаща глобите чинно и замърсяванията на въздуха продължават. Преди няколко месеца от ръководството на завода съобщиха, че са монтирали пречиствател и комините му няма да бълват мръсен дим. Живеещите в трите съседни квартала обаче са категорични, че промяна в състоянието на въздуха няма.