Back

Спряха конкурса за Войнишкия мемориал с лъва до НДК, в пет проекта нямало място за паради

23.11.2018 г., стр. 8

17 артинсталации се борят да сменят Бронзовата къща

ДАРИНКА ИЛИЕВА

Столичната община прекрати конкурса за възстановяване на Войнишкия мемориал на Първи и Шести софийски пехотен полк пред НДК, научи „24 часа".

Причината е, че нито един от подадените 5 проекта не отговаря на техническите условия на процедурата, обясни главният архитект на София Здравко Здравков.

В момента тече 14-дневен срок за обжалване на решението за спиране на конкурса. Според запознати нито един проект не е предвидил преработка на площада, на който преди година бе поставена лъвската фигура от демонтирания мемориал. А според плановете там трябва да има пространство за военни церемонии. В някои от проектите липсвала и визия на стените.

„Ще обявим отново конкурса, вероятно през януари. Дотогава ще го популяризираме сред професионалната общност. Искаме да се включат повече екипи и да има истинско състезание на идеи", добави арх. Здравков.

През декември пък се очаква да бъде обявен отново конкурсът за нова визия на пл. „Св. Неделя". Той бе спрян по настояване на Камарата на архитектите. Според тях условията ограничаваха кръга на участниците.

Изпратили сме на КАБ коригираните изисквания. Очакваме становището им, за да обявим конкурса, каза Здравков.

17 проекта за артинсталации кандидатстват по общинската програма „Навън" да сменят Бронзовата къща на мястото на бившия мавзолей. Те ще бъдат оценявани от творческа комисия, а през януари ще има публично представяне на проектите, уточни шефката на комисията по култура към СОС Малина Едрева.

Избраните артинсталации ще бъдат изложени на мястото на мавзолея между 3 и 9 месеца през 2019 г. За реализацията им са предвидени 100 000 лв. Бронзовата къща ще бъде демонтирана в началото на 2019 г.