Back

София се отказа да чака МВР, оправя сама покрива на Царските конюшни

24.11.2018 г., стр.7

След това общината ще си търси парите

Даринка Илиева

Столичната община ще ремонтира сама една от сградите на бившите Царски конюшни в София.

Тя остана без покрив, след като в края на юли пламна пожар. Нейни собственици са Министерството на вътрешните работи и частна компания. Те трябваше да ремонтират сградата и да възстановят покрива. Преди дни в личен разговор със столичния кмет Йорданка Фандъкова вътрешният министър Младен Маринов я е уверил, че покривът ще бъде възстановен, разказа самата тя.

Общината е изпратила на МВР всички необходими документи, за да стартират дейностите.

Четири месеца след пожара обаче покривът не е възстановен, което накарало общината да се заеме с ремонта на ценната сграда.

“Влязохме в зимните месеци, които са доста опасни за състоянието на сградата. Трябва час по-скоро да възстановим покрива. Очаквам до дни да започне работата”, каза Фандъкова.

След ремонта общината ще си търси инвестираните средства от МВР и другия собственик. Дейностите ще бъдат възложени на общинската фирма “Софинвест”. Тя трябва да постави временен покрив, който да предпази сградата през зимата.

За пожара в Царските конюшни се появиха твърдения, че вероятно е умишлен. Задържан за палежа обаче няма.

Огънят тогава буквално вбеси министъра на културата Боил Банов, който заяви: “Този път наистина съм бесен и затова съм толкова емоционален! Направо е отвратително! Всичко ще бъде възстановено в първоначалния му вид и никой не може да разчита, че така ще си отвори възможност за друга употреба на терена и за далавера”.

Намеси се и премиерът Бойко Борисов, който се разпореди Царските конюшни незабавно да получат статут на културна ценност.

Обектът вече има предварителен статут, но процедурата не е приключила.

Иначе апетити за строителство върху ценния имот се появиха през май 2017 г. Тогава главният архитект на столицата Здравко Здравков спря опит Царските конюшни да бъдат надстроени с 9 етажа и да се изградят две нови 12-етажни тела.

Заради продажбата на ценния имот през 2016 г. прокуратурата повдигна обвинения срещу бившия областен управител на столицата Веселин Пенев. Според обвинението той е сключил неизгодна сделка, с която са нанесени над 10 млн. лв. щети на държавата.

Статут на културна ценност за още една сграда - на бившето Военно окръжие, обяви, че ще поиска Фандъкова. В момента 110-годишната сграда, която от 2004 г. е изоставена, се реставрира и от следващата учебна година в нея ще се разшири 43-о училище в район “Илинден”. Ремонтът струва 3,3 млн. лв. Там ще има 6 класни стаи, физкултурен салон и библиотека с ателиета по изкуства под покрива.