Back

Събраха 10 000 стари гуми, 30 акта за горене в София

26.11.2018 г., стр. 7

Най-много проверки направени в „Дружба" и „Овча купел"

Столичният инспекторат вчера влезе в 95 сервиза

30 акта за нерегламентирано горене на отпадъци на открито са наложени на нарушители от началото на годината, съобщиха от Столичната община. Санкциите са от 100 до 5000 лева.

Само вчера инспекторите са проверили 95 обекта, съобщиха оттам. Дневно средно се правят по 25 проверки, като от началото на кампанията преди вчерашния ден са инспектирани 130 обекта. Най-много проверки 120 са били проведени в „Дружба" и „Овча купел".

Най-много актове има в район Драсна поляна", тъй като тамошните обитатели често използват различни видове смет за отопление. До момента има само една санкция за горене на текстил, но проверките се правят ежедневно, съобщиха от инспектората.

Масирани проверки в сервизи и площадки за изкупуване на вторични суровини стартира в София по повод сезона, в който се сменят гумите на автомобилите. Вече са проверени 720 обекта. Инспекторите проверяват интензивно в събота и неделя, заради очакваните превишения на фините прахови частици във въздуха на столицата.

В последните седмици е написан един акт за изхвърлени стари гуми в зелена площ. Санкциите са както за собственика на сервиза, така и за човека, изхвърлил старите си „галоши" на публично място.

По време на проверките инспекторите са издали и 300 предписания за начина, по който се съхраняват гумите, като те са отразени в констативни протоколи.

В 13 столични района са разкрити пунктове за събиране и съхранение на стари гуми, поясниха от столичното кметство. Площадките за предаване са общо 24, като общината се грижи за охраната и за транспортирането на гумите до местата за рециклиране. От началото на годината 10 000 стари гуми да предадени от домакинствата в тези пунктове.