Back

Откриха открадната статуя на Аполон, скрита в двор, близо до Централната баня

28.12.2018 г., стр. 7

Един апаш свил Лечителя и чучурите, младеж видял всичко, но не звъннал в полицията

ВИКТОРИЯ ПЕНКОВА

Бронзовата статуя на Аполон Медикус, открадната пред Централната баня в столицата, е открита. Тя била увита в найлони и скътана в двор на няколко пресечки от къпалнята.

Новината потвърдиха пред „Телеграф,, от СДВР. Има заподозрян извършител, но все още се издирва под дърво и камък.

Камери

Крадецът посегнал първо на месинговите чучури до Централната баня. Камери записали как ги изкъртва един по един на 5 декември вечерта. Те били корозирали заради сярата във водата и се отчупвали лесно, станало ясно от записите на общината, предоставени на разследващите. Апашът успял да откърти общо 9 чучура, които все още се търсят. Основната версия на разследващите е, че най-вероятно те вече са дадени в пункт за изкупуване на желязо.

На 14 срещу 15 декември крадецът решил да направи големия си удар - статуята на Аполон Медикус. Тя е дело на скулптора Георги Чапкънов – Чапа. Изработена е от чист бронз и тежи 80 кг.

Якето

По време на дръзкото посегателство крадецът бил с друго яке, различно от това, с което свил чучурите, показват записите от камерите. Той се приближил до Аполон Лечител, обгърнал го с ръце и започнал да го клати. Интересното според разследващи е, че само на няколко метра от него се виждал млад мъж, който си наливал вода в това време.

Той забелязал какво става, но нито се намесил, нито пък извикал полиция. При един от напъните си да изтръгне Аполон от шиповете апашът толкова се засилил, че паднал заедно със статуята на земята. После необезпокояван от свидетеля я завлякъл на няколко метра и я хвърлил в тревата. Видеокамерите заснели как младият мъж отива, разглежда какво е станало, после си тръгва без да звънне в полицията. Видеоочите обаче не са заснели кога апашът се е върнал и си е взел Аполон.

Криминалисти от 5 РПУ тръгнали по следите на крадеца. Проверили десетки адреси, на които би могъл да е скрил ценния монумент на Чапа и чучурите, но без резултат. Преди ден обаче в двор на няколко пресечки от банята го открили увит в найлон и скътан. Вече е уведомена Столичната община и предстои Аполон да бъде върнат на мястото му.

Заподозреният с досие, живее нелегално в София

Заподозряният крадец на Аполон Медикус живее нелегално в София. Той е от друго населено място, но от известно време пребивава в столицата без адресна регистрация, сочат оперативните данни на МВР. Има досие, в което е вписал кражби, както и шофиране в нетрезво състояние, научи „Телеграф". Тъй като обаче криминалистите са по петите му, не желаят все още да разкриват самоличността му.