Back

Общината даде 50 000 лв. за стенописите

24.11.2018 г., стр. 16

Столичният общински съвет отпусна малко над 50 000 лева за реставрация на уникалните стенописи в Куриловския манастир по време на последната си сесия в четвъртък.

През годините манастирът на няколко пъти сменя статута си. Отначало той е мъжки, но през 1922 г. с решение на Софийски митрополит Стефан се създава женско ставропигиално сестринство „Бял кръст". До 1958 г. Курилски Ставропигиален манастир ( Бял Кръст ) „Св. Иван Рилски" е обитаван от 45 монахини, а днес той отново е мъжки. През всички тези години обаче на поддръжката на старата черква не е обръщано достатъчно внимание, в резултат на което стенописите на Куриловския манастир, изографисани от св. Пимен Зографски в края на XVI век, са в лошо състояние, като някои почти са се обезцветили.

През 2013 г. след съгласуване с Националния институт за недвижимо културно наследство започва поетапно реставриране на ценните стенописи. Средствата са осигурени от Софийска митрополия, дарители и от самия манастир. Не достигат обаче 51 555, 60 лева за довършване реставрацията на стенописите в олтара.

Затова игуменът йеромонах Нектарий се обърнал към Столична община с молба за осигуряване на нужните средства. Кметът на София Йорданка Фандъкова откликна и внесе в общинския съвет доклад с предложение да бъде отпусната необходимата сума на манастира. Той беше приет от общинарите в четвъртък.