Back

Обявяват нов конкурс за възстановяване на войнишкия мемориал

24.11.2018 г., стр.10

Военни паради пред НДК

Бутат Бронзовата къща през януари, 17 проекта се борят за мястото й

Военни паради и церемонии ще се провеждат пред НДК, след като там бъде възстановен Мемориалът на загиналите воини от Първи и Шести пехотен полк.

Конкурсът за проект за паметника беше отменен на 12 ноември, тъй като нито едно от постъпилите предложения не отговаря на изискванията. Журито, в което влизат архитекти, художници, военни ветерани, генерали и други експерти е отхвърлило единодушно и петте проекта. Една от причините е и, че в нито един от тях не е предвидено обособяване на пространство за военни церемонии пред паметника, каквито се планира да има в бъдеще. Като цяло всичките проекти са били удивително слаби, а два от тях дори подигравателни с темата, смята заместник-кметът по културата Тодор Чобанов. Затова предстои да се обяви нов конкурс с по-голям награден фонд, за да се привлекат сериозни архитекти и скулптори да участват.

Сага

Мемориалът на загиналите във воините за национално обединение воини от Първи и Шести пехотен полк е разрушен преди години заради строителството на НДК. На негово място е вдигнат паметникът 1300 години България, който обаче скоро след това започва да се руши. В крайна сметка преди няколко години общината реши да демонтира разпадащият се монументът, дело на проф. Валентин Старчев и на негово място да възстанови мемориала. През май пред НДК беше върнат лъвът от някогашния войнишки паметник, а проект за визия на самия Мемориал трябваше да бъде избран с конкурса. След като той се провали обаче процедурата ще започне отново.

Мавзолей

Междувременно в общината са постъпили 17 проекта за художествени инсталации, които да бъдат монтирани на мястото на Бронзовата къща на площадката на бившия Мавзолей. Самата Бронзова къща, дело на Пламен Деянов, ще бъде демонтирана през януари. Жури ще трябва да избере най-подходящите временни арт инсталации, които да я заменят през 2019 г. Една творба ще може да остане на площадката между 3 и 9 месеца. За реализацията на проектите са отпуснати 100 000 лева.