Back

Нови промени в наредбата за преместваемите обекти в София

24-25.11.2018 г., стр. 8

Пилето на грил излита от центъра

Търговците в кварталите ще могат да поставят хладилници пред обектите си

Забраната за поставянето на хладилници, грилове за пилета и барбекюта на тротоара пред магазините остава само за централната част на София. Това предвиждат промени в наредбата за преместваемите обекти и рекламна дейност на територията на общината, които са пуснати за обществено обсъждане. Изцяло новата наредба бе приета от Столичния общински съвет (СОС) в края на юли, а в нея беше заложено хладилниците за безалкохолни напитки, гриловете и барбекютата да не могат да се поставят пред дадения търговски обект.

„Пълната забрана за разполагане на хладилни витрини пред търговски обекти в Столичната община е прекалено ограничаваща както за бизнеса, така и за клиентите. Това означава, че дори сладолед или минерална вода няма да могат да бъдат достъпни извън магазините", обясни зам.-председателят на СОС Николай Стойнев, който е и един от вносителите на промените. Той уточни, че до крачката назад за ограничаването на хладилниците се стига след срещи с представители на малкия бизнес работещи с над 700 партньори и десетки хиляди клиенти в София.

Това е втората промяна в наредбата след приемането й. В началото на септември кметът Йорданка Фандъкова се обяви против увеличаването на цените на тротоарното право в столицата. Мотивите на Фандъкова бяха, че има недомисляне при определянето на новите зони. Главният архитект Здравко Здравков обясни, че не може цените в район „Триадица", който попада в зоната от „Алабин" до Околовръстното шосе, да бъдат еднакви. „В центъра са съгласни с новите такси, но не и в периферните квартали на града", уточни Здравков. Така общинарите решиха да се обмислят нови текстове, като бъде създадена и работна група с представители на бизнеса, но този път в нея ще се включат и търговци от крайните квартали.

С новия документ се въведе забрана за рекламите по покривите на сградите на най-централните места в София като площад "Народно събрание", Ларгото и площад "Св. Неделя". Ограничени са и възможностите за изграждане на зимни градини на заведенията. Билбордовете в града също ще бъдат поставяни по специални критерии и на по-големи разстояния един от друг.