Back

Калоян Паргов се обяви срещу застрояването в "Обеля"

26.11.2018 г., стр. 3

Лидерът на БСП в София Калоян Паргов подкрепи протеста на жителите в столичния квартал "Обеля". Според него недоволството е оправдано, защото проблемите в района са много. Жителите на "Обеля" 1 се събраха вчера в пространството между блокове 116 и 117 край вече направен изкоп за нова жилищна сграда. Хората са възмутени, защото новата сграда ще е на по-малко от 10 метра от блоковете.

Паргов пое ангажимент да организира среща на протестиращите с главния архитект на София Здравко Здравков. Лидерът на столичните социалисти отбеляза, че на протеста е коментиран и проблем, изтъкван многократно от общинските съветници на левицата. "Става въпрос за това, че средствата от данъците, които събира Столична община от жителите на София, са насочвани главно в централните части и в големите инфраструктурни обекти. А в кварталите като "Обеля", в които живеят две трети от софиянци, не е инвестиран и лев още от времето на социализма.

Става въпрос за поддръжка на вътрешнокварталната инфраструктура и за изграждането на паркинги. Паркирането е един от големите проблеми, който от центъра се пренесе в крайните квартали. Навсякъде около жилищните блокове пространствата са превърнати в паркинги, включително и зелените площи", отбеляза той. Протестиращите са настояли и за изграждане на още една детска градина в квартала.

Има и подписка със 7 належащи проблема. Сред тях е застрояването на зелените площи, липсата на паркинги, необходимостта от нови спортни и детски площадки и др.