Back

Идея: столичани от крайните квартали да водят дела в Самоков, Елин Пелин и Костинброд

23.11.2018 г., стр. 6

СТОЯН НЕШЕВ, ДАРИНКА ИЛИЕВА

Границите на съдебните райони на 32 села и части от 7 столични кметства да се променят. Идеята е на членовете на Висшия съдебен съвет (ВСС) Даниела Марчева и Драгомир Кояджиков. Засега по нея не е взето решение.

Съдебните кадровици искат жителите на Нови Искър, селата Мировяне, Житен, Доброславци, Балша, Кътина, Подгумер, Световрачене, Кубратово, Негован, Чепинци, Локорско и Войняговци да си търсят правата в съда в Констинброд, а не както досега в Софийския районен съд (СРС).

Те предлагат към района на съда в Констинброд да преминат и кметствата на Волуяк, Мрамор и Клисура.

За кметствата от район „Кремиковци", както и селата Бусманци, Кривина, Герман, Железница и Лозен, членовете на ВСС предлагат да преминат към съда в Елин Пелин. В район „Кремиковци" влизат Яна, Желява, Долни Богров, Горни Богров, Бухово и столичните квартали „Ботунец", „Враждебна", „Кремиковци", „Сеслав-ци" и „Челопечене".

Промяна се предлага и за живеещите в Мало Бучино, Владая и Мър-чаево. Според Марчева и Кояджиков делата на тези хора трябва да се решават в Пернишкия районен съд. Те предлагат още в съдебния район на съда в Самоков да отидат Долни Пасарел и Плана.

Двамата съдебни кадровици са на мнение, че „Панчарево", „Банкя", „Суходол", „Горна баня", „Горубляне" трябва да останат в района на Софийския районен, защото „би се затруднил достъпът на хората до съда".

Идеята е стара. През 2011 г. тогавашните ръководители на Софийския районен съд и прокуратурата внесоха подобни предложения във ВСС, но до решение не се стигна.

Сега аргументите на Марчева и Кояджиков за прекрояване са същите - високата натовареност в СРС. Те очакват, че ако идеята им срещне подкрепа, делата ще се разглеждат по-бързо. Изчислили са, че например град Нови Искър е на 22 км от София и на 18 км от Костинброд, където предлагат да се гледат вече делата на жителите му. Село Бусманци на свой ред е по-близо до София (12 км), отколкото до Елин Пелин (21 км), към чийто съдебен район искат да бъде прехвърлено.

Столичният общински съвет обаче излезе с декларация срещу предложението за промяна на границите на съдебните райони. Документът бе предложен от групата на БСП и бе подкрепен единодушно от всички съветници. Отрицателни становища срещу евентуалните промени са изпратили и районните кметове на 7-те засегнати района. Против е и кметът на София Йорданка Фандъкова.

Според общинарите промените ще ограничат правото на гражданите на достъп до справедлив съдебен процес. Хората ще бъдат затруднени, защото ще трябва да използват междуградски транспорт, което ще повиши разходите им. В декларацията се посочва, че промените ще създадат „изкуствено разделяне на столичани". Съветниците настояват съдебното райониране да следва административното деление на страната.