Back

Филтри спират отровите от софийски комини

29.11.2018 г., стр. 7

Кметът Йорданка Фандъкова: "Намаляват вредните емисии с 80 процента"

Битовото отопление остава основен замърсител на въздуха

Десет електростатични филтри за комини вече са монтирани на сгради в столичния район „Красна поляна", а кметът Йорданка Фандъкова видя на място как работят уредите.

Фандъкова посети общинска база в квартала, където на двата комина от фирмата „Системи за чист въздух" са поставили устройствата. По време на направената демонстрация се видя, че когато филтрите не работят, над покрива се носи гъст дим и се разнася характерният „аромат" на изгорели дърва. При пускането на уредите пушекът спря, както и миризмата. „Намираме се в БКС „Красна поляна" -това е звеното, което се грижи за почистването на района. Отоплението тук е на твърдо гориво, с две печки", каза Фандъкова и добави: „Това е пилотен проект, който реализираме заедно с компанията, дарила на Столичната община 10-те филтъра ("Системи за чист въздух" - б.а.). Два от тях са разположени в тази база, а останалите осем са в частни сгради по предложение на районния кмет.

Целта на пилотния проект е да се измери и да се види ефектът от действието на тези филтри. Миналата година по време на ползването на такъв уред беше направено замерване и то показа между 75 и 80% намаляване на изхвърляните вредни емисии при отопление на твърдо гориво. Така че ефектът е очевиден".

Кметът припомни, че основният източник на замърсяването на въздуха в България е битовото отопление на твърдо гориво, което и хората в София масово ползват.

Йорданка Фандъкова обяви, че с подкрепата на правителството и на Европейската комисия (ЕК) Столичната община е направила проучване, което показало, че около 55 000 домакинства в София се отопляват на дърва и въглища.

„Разработихме два проекта, като с единия кандидатстваме с още няколко български общини директно в ЕК – той е по програма LIFE. Общата му стойност е над 16.6 милиона евро. Проектът ще ни позволи пилотно да подкрепим 140 домакинства, като ги финансираме в закупуването и преминаването към друг вид алтернативно екологично гориво - газификация, топлофикация, ток или печки на пелети. Имаме и друг пилотен проект, който ще отчетем тази година с поставянето на 30 пелетни печки", разказа още кметът.

Тя допълни, че в момента местната управа на столицата се подготвя да кандидатства по Оперативна програма „Околна среда" (ОПОС) по оста за подобряването на качеството на атмосферния въздух. Сумата, която може да получи София е близо 45 милиона лева от общия бюджет, възлизащ на 111 милиона лева.

„Целта ни е до 3 години да подменим отоплителните уреди на около 30% от домакинствата в Столична община. В момента коментираме и варианта семействата да могат да се възползват и от пречистването със съответните филтри. Дали ОПОС ще позволи финансиране на такава мярка, все още не знаем - когато се отвори Програмата, ние вече ще имаме готовност да кандидатстваме с всякакви алтернативни начини за намаляване на вредните емисии във въздуха", обясни кметът.

Даниел Дамянович от фирмата „Системи за чист въздух" каза, че филтрите са най-добрият вариант за домакинствата с ниска покупателна способност и не могат да си позволят да поддържат скъпите инсталации на пелетните печки или да плащат за отопление на ток.

„С филтър може да продължите да ползвате старата си печка на дърва и въглища. Тази технология показва изключителна ефективност, като в някои случаи сме замервали 93% намаляване на вредните емисии. Филтрите имат изключително нисък разход на енергия - става въпрос за 30 вата или около 15-20 лева на отоплителен сезон", обясни експертът.

Дамянович посочи, че технологията се ползва много сериозно в Западна Европа и там се слага на къщи с пелетни печки, които също изхвърлят фини прахови частици.

Ресорните държавни институции не позволяват филтри

Бягане от отговорност

Оправдават се, че Брюксел не разрешава

Докато Столична община вижда решение на проблема с мръсния въздух с поставяне на филтри на комините, отговорните държавни институции обясняват как Брюксел не отпуска пари по ОП „Околна среда" за тези устройства. В програмата са заложени 111 милиона лева, които ще бъдат раздадени на одобрените общини. Те ще ги вложат в подмяна на старите печки на дърва и въглища на стотици домакинства, които ще получат новите уреди безплатно.

Електростатичните филтри бяха сред допустимите мерки, с които българските общини можеха да кандидатстват за финансиране от ЕК в борбата срещу мръсния въздух. Изненадващо през месец май от управляващия орган на ОПОС у нас предложиха тази технология да отпадне. Вместо това останаха печките на пелети, които също отделят фини прахови частици, поставянето на климатици, газификация или включване към парно.

По този начин щяха да бъдат блокирани програмите за подобряване на качеството на въздуха на повечето общини, които бяха заложили филтри в стратегиите си. От Националното сдружение на общините в България възразиха срещу предложението и то бе коригирано -уредите за комини да останат като съпътстваща мярка - например общината купува на домакинството печка на пелети и филтър за комина.

Въпреки това на последното заседание на Комитета, провело се този месец, електростатичната технология отново не бе спомената, макар че според редица експерти тя е най-бързо приложимата и ефикасна мярка за България.