Back

Днес: зелен билет за 1 лв. в София заради прашния въздух

04.12.2018 г., стр. 4-5

Входни булеварди стават временни паркинги

ДАРИНКА ИЛИЕВА

Пътуването с градски транспорт през целия ден днес в София ще струва 1 лев. Заради високите нива на фините прахови частици Столичната община пуска зелен билет, който ще важи за автобусите, тролеите, трамваите и метрото. Пътуването с него е неограничено за деня.

Зеленият билет може да бъде купен от пунктовете на ЦГМ, касите на метрото, водачите на превозните средства и чрез мобилното приложение sofia.mpas.bg. Той се въвежда за втори път, откакто бе приет в началото на годината. На 28 януари, когато пътуването с градски транспорт струваше левче през целия ден, със зелен билет са пътували 30 217 софиянци.

Зелените билети се пускат, когато поне 2 станции в града отчетат превишение на ФПЧ над 200 микрограма за 2 дни или за един, но от четири.

За да стимулира пътуването с градски транспорт, общината разкрива временни буферни паркинги в най-дясната лента на входните булеварди - „Ал. Малинов" при метростанциите „Балан" и Бизнес парка, „България" между „Т. Каблешков" и „Г. Делчев", при метростанция „Дружба" на „Цв. Лазаров" и „Кръстьо Пастухов", „Ботевградско шосе" - при спирката на трамвай №22, на „Царица Йоана" при метростанция „Люлин", на „П. Владигеров" при метростанциите „Сливница" и „Западен парк".

От общината призовават хората с хронични респираторни и сърдечносъдови заболявания да избягват продължителен престой навън, а директорите на училища и детски градини да не провеждат занятия на открито.

Мръсният въздух препълни вчера всичките 2297 места в 4 -те буферни паркинга на метрото. В дни, в които паркирането там струва 1 лев на час, а за тези с билет - по 0,50 лв. на час след първите 2, които са безплатни, заетостта е била 80%.

Заради прогнозата за двойно превишение на ФПЧ още сутринта столичният кмет Йорданка Фандъкова обяви, че паркингите ще са безплатни за тези, които оставят колите си в тях и ползват градски транспорт. Тя също вчера цял ден пътува с градски транспорт.

Според прогнозите на синоптиците въздухът в големите градове остава замърсен и в следващите дни.

Задържането на студения въздух ниско над земята и липсата на вятър са причина за високите нива на ФПЧ. Очаква се вятър да разнесе смога в сряда.

Заради мръсния въздух по искане на Фандъкова „Пътна полиция" започна и проверки на коли, които видимо замърсяват въздуха. Общината препоръчва в дни с високи нива на ФПЧ гражданите да не шофират стари автомобили, които не покриват стандартите Евро 5.

От кметството призоваха и хората, ползващи твърдо гориво за отопление, да преминат към алтернативно.

РИОСВ и Столичният инспекторат пък започнаха и извънредни проверки на пунктове за вторични суровини и автосервизи за нерегламентирано горене на отпадъци.

„Пиковите стойности през студените зимни дни се дължат основно на отоплението с нискокачествени въглища, сурови дърва и отпадъчни материали. В последните 2 седмици екипи на Столичния инспекторат и полицията направиха 140 проверки в кварталите с най-много сигнали - „Красна поляна", „Овча купел", „Подуяне" и „Кремиковци".

Продължавам да настоявам парламентът да криминализира нерегламентираното горене на отпадъци, защото административните санкции, които налагаме нямат нужния ефект", заяви Фандъкова.

Над 760 обекта са проверени тази година. Дадени са над 300 предписания и са наложени 30 акта.

Проверка от врата на врата в понеделник имаше и във „Виетнамските общежития". „От 270 семейства ни отвориха 93. 21 се топлят на дърва, а 7 - на дърва и въглища. Не установихме сериозни нарушения, направени са 2 забележки за мокри дърва", обясни пред „24 часа" кметът на район „Красна поляна" Иван Чакъров.

"За последните 2 месеца пък във „Факултета" са задържани 6-7 лица за горене на кабели", добави Чакъров.