Back

" Започваме профилактични прегледи в софийските детски ясли, а догодина и в забавачките"

30.11-06.12.2018 г., стр. 27

Ако хремата ви мъчи над 4 дни, потърсете лекар

"Операцията на третата сливица вече не е задължителна", казва д-р Асен Меджидиев

 

Екипи от болница "Пирогов" и други шест лечебни заведения ще преглеждат децата от 24 ясли в столицата, които са общински. В детските заведения има близо 2500 деца. За инициативата, за усложненията от вирусните инфекции и по други въпроси "Стандарт" потърси за интервю д-р Асен Меджидиев, завеждащ отделение "Уши, нос, гърло" в УМБАЛСМ "Н.И.Пирогов" и председател на Столичната лекарска колегия към БЛС

- Д-р Меджидиев, започвате профилактични прегледи в детските ясли. Как възникна идеята?

- Инициативата е на Столичната лекарска колегия и Столична община. Идеята е това да не е кампанийно. Интересът по програма "Детско здраве", която работи успешно вече 6 г., ни наведе на мисълта в Столична колегия, че е хубаво да започнем висококвалифицирани профилактични прегледи в яслите в София. По този начин може да се хванат много ранни изменения или проблеми при малките дечица, когато са лесно отстраними и не довеждат до по-нататъшни увреждания. Идеята е детски офталмолог, оториноларинголог, ортопед - травматолог, кардиолог и педиатър, да участват в тази кампания. Първите прегледи са обявени на 5 или 6 декември.

След като приключим с яслите, ще започнем да правим същото и в детските градини в София, където са около 48 000 деца. Имаме създадени 6 екипа за тези прегледи. За определени райони на София може в почивен ден и в местното ДКЦ да се приемат доста повече деца.

- Доста хора вече се оплакват от хрема и кашлица. Кои са най-честите поражения от вирусните инфекции?

- Нормално е да ги има по това време на годината, особено с промените на времето.

Другата тема е, че и въздухът не е чист, а в помещенията има климатици. Ако говорим за оториноларингология, много често вирусните инфекции се усложняват при възрастни с по-тежки синуити, гнойни синуити, ларингити, със загуба на гласа. Много често се получават отитни вируси на слуховия нерв, което е по-неприятното.

При дечицата по-опасен е ларингоспазъмът, който се получава понякога, възпаления на носоглътката. Трябва да се внимава, особено при пациенти на 2-3-годишна възраст, за еластични бронхити и ларингити.

- Обикновено като ни се запуши носът, си казваме - какво пък толкова, една хрема, нищо не е. Опасно ли е да я подценяваме?

- Не трябва да се неглижират дребните неща. Обикновената хрема, която протрахира повече от 4-5 дена, е за консултация, най-малко с общопрактикуващия лекар.

- Трябва ли да се премахва третата сливица?

- За третата сливица въпросът е за диагностично уточняване. Когато тази сливица заема повече от две трети от епифарингса, то тогава можа да се получат средни отити, частично намаление на слуха.

И когато детето не може да спи със затворена уста, прибягваме до оперативно лечение. Защото в 21-и век има доста препарати, с които може да повлияем и не винаги се налага оперативно лечение. След 12-13-годишна възраст третата сливица претърпява обратно развитие. Проблемът е между 3 и 7 г., там трябва да се внимава да не се стигне до усложнения.

- Доверяват ли се хората на младите лекари?

- Млади лекари започнаха да търсят работа в "Пирогов", което е най- ценното от всичко. Миналата седмица 15 колеги от Медицинския университет в София дойдоха при мен с желанието да започнат стажове в "Пирогов", без заплащане, просто за квалификация. От месец и половина Софийската колегия на БЛС разкри фонд за лекарска взаимопомощ, с който ще финансира млади специалисти в наши и европейски клиники за допълнителна квалификация.

Подготвихме договор с Бернския университет за специализация на млади лекари. Водим преговори с една от най-големите болници в Израел за специализация на наши млади лекари. Целта е те да останат в България. Защото не само заплащането, а и условията на труд и квалификацията са важни за младите хора.

Антония Кюмюрджиева