Back

Кметът Фандъкова проведе среща с ръководителите на общинските многопрофилни и АГ болници в София

По инициатива на кмета Йорданка Фандъкова днес се проведе среща с ръководителите на общинските многопрофилни и АГ болници в София. В разговора участва и зам.-кметът по финанси и здравеопазване Дончо Барбалов.

На срещата бе обсъдена работата и готовността за лечение на пациенти с COVID-19 в общинските болници.

Кметът Фандъкова поиска подробна информация за наличната обезпеченост на лечебните заведения с медицински персонал, апаратура и необходими консумативи от защитни облекла и дезинфектанти. Кметът настоя болниците да поддържат постоянни наличности, както и да гарантират организация на работа за защита на всички медицински екипи, които работят с пациенти с коронавирусна инфекция, както и на останалите работещи в лечебните заведения.

При необходимост общината има готовност да подпомага осигуряването на консумативи. Столичната община поддържа логистичен център, в който осигурява наличности от препарати за дезинфекция и защитни средства.

В момента работят отделенията за COVID-19 на Втора МБАЛ и Пета МБАЛ. В готовност за прием на пациенти е и отделението в Университетската Първа МБАЛ, а при нужда ще бъде разкрито отново и отделението в Четвърта МБАЛ. В двете АГ болници има специални родилни зали и стаи за родилки с коронавирус, които са напълно изолирани от останалата част на лечебните заведения.