Back

Панаир на куклите

От 16 до 22 септември София ще бъде домакин на 9-тото издание на Международния фестивал за уличен и куклен театър „Панаир на куклите”, който се организира от Столичен Куклен Театър и Столична община с подкрепата на Министерство на културата, АКТ-УНИМА България и Съюз на артистите в България.

Фестивалът е част от Календара на културните събития на Столична община за 2016 г.
Фестивалът се нарежда сред едни от най-престижните европейски и световни издания за уличен и куклен театър. Богатото жанрово разнообразие на „Панаир на куклите“ включва театрални спектакли за деца и възрастни, улично шоу, клоунада, улични музиканти и други съпътстващи събития.

Тази година програмата на фестивала включва представления на трупи от Италия, Франция, Полша, Словения, Хърватия, Сърбия, Испания, Чехия, Белгия, Грузия, Израел и САЩ.

За първи път в България ще бъде показано цирково вариете от трупата на Circo Paniko – Италия. Спектакълът, озаглавен „Gran Paniko Al Bazar“ зрителите ще могат да гледат в истинска циркова шатра, разположена в парк „Възраждане“ (до МОЛ София).

Спектакли ще има на сцената на Столичен куклен театър, зала ДНК в НДК, Младежки театър „Николай Бинев“, Театър „Българска армия“, зала 4 на НДК.

Актьори и музиканти, акробати на кокили и уникални светещи LED барабанисти са само част от уличните спектакли, които зрителите ще могат да видят побул. „Витоша“, градинка НДК, Южен парк, Градинка „Кристал“, парк „Заимов“, Докторска градина, Градска градина и други пространства.

От България ще участват Държавен куклен театър – Варна, Държавен куклен театър – Видин, Държавен куклен театър – Сливен, Драматично-куклен театър – Пазарджик, Театър „Ателие 313”, „ЖАР Театър”, Столичен куклен театър, Театър „Играчко Плачка”.

В рамките на фестивала (в зала ДНК на НДК) ще бъде открита и специализираната сценографска изложба „70 години художници и кукли“, която ще представи работата на сценографи и художници, работили в Столичен куклен театър от неговото създаване до наши дни.

Повече информация и програмата може да намерите на www.sofiapuppet.com.