Back

Днес се проведе заседание на Софийския оперативен щаб за ограничаване разпространяването на COVID-19

"7 са столичните училища от начален и прогимназиален етап, които са преминали на  обучение от разстояние в електронна среда по искане на директорите и с разрешение на министъра на образованието и науката." Тези данни изнесе по време на заседанието началникът на РУО – София Ваня Кастрева. Тревожен е фактът, че нараства броят на  карантинираните и заразени деца, ученици и учители. Към момента под карантина са общо 5834  деца и ученици от общо 154 училища и 66 детски градини. От тях с положителен тест за COVID-19 са  295. Карантинираните учители са 477, от тях 288 са с положителен тест. Кметът Фандъкова възложи на дирекция „Образование“ и РУО – София да препоръчат на столичните директори при над 20 процента отсъстващи ученици да преминат на обучение в електронна среда.

Продължават проверките за спазване на мерките в търговските обекти. „Над 700 проверки извършват на ден служителите на Столичния инспекторат и районните полицейски управления  в столицата. Като цяло в столичните магазини се спазват наложените изисквания за носене на предпазни маски, разполагане на дезинфектанти и допускане на ограничен брой посетители в обектите“. Това каза директорът на Столичния инспекторат Веска Георгиева.  Днес се извършват масирани проверки в обекти в "Студентски град".

 Кметът Фандъкова възложи засилени проверки за спазване на противоепидемичните мерките и в местата за бързо хранене, които са намират в моловете и които привличат голям брой млади хора.

„Центърът за градска мобилност"  и Общинска полиция работят със седем екипа и проверки за носене на маски са направени в 150 превозни средства през последните два дни“ – каза директорът на ЦГМ Димитър Дилчев. В пиковите часове екипи  на дирекция „Аварийна помощ  и превенция“ подпомагат работата на полицията  като  контролират носенето на маски в метрото.

Екипи на дирекция АПП продължава и дейността, свързана с пазаруване и доставка на стоки от първа необходимост и лекарства на възрастни и трудноподвижни хора. Дирекцията приема заявки за пазаруване на храна и медикаменти и от карантинирани лица.