Фандъкова: Изграждаме цялостна реконструкция на междублокови пространства в кварталите

В 17 междублокови пространства в различни квартали на града се извършва ремонт и обновяване. Те са в "Овча купел", "Банишора", "Фондови жилища", "Люлин", "Подуяне" и др. Това е един модел за цялостна реконструкция и обновяване с детски, спортни площадки, каза при проверка на място кметът на София Йорданка Фандъкова на изпълняващата се реконструкция на междублоково пространство при блок 17 ж.к."Овча купел 2".

Междублоковото пространство е с площ 6700 кв.м. Подменя се съществуващата настилка, възстановяват се три броя цветарници с над 200 броя цветна растителност, ще се засаждат нови 20 броя дървета и 600 броя храстова растителност. Изгражда се нова детска площадка с 3 съоръжения, ударопоглъщаща настилка и пясъчник, както и фитнес площадка. Монтират се и нови пейки, осветителни тела, кошчета за отпадъци. Проектът се изпълнява с финансиране от Столична община, като част от него е осигурено от получената икономия при изпълнение на пилотния проект за разделно събиране на отпадъците и средствата се инвестират отново в района.
Този месец предстои да започне и реконструкция на второ междублоково пространство в "Овча купел". То се намира до бл.30 ж.к."Овча купел 2" и също ще бъде реновирано цялостно. През 2016г. в район "Овча купел" са изградени и две фитнес площадки. През последните години в района са ремонтирани бул."Никола Мушанов", приключи първия етап от реконструкцията на бул."Монтевидео". Предстои изграждането на трета линия на метрото до кв."Овча купел", която се очаква да бъде въведена в експлоатация през 2019г.

Детски и спортни площадки се предвижда да бъдат изградени в междублокови пространства също в "Банишора", "Фондови жилища", "Орландовци", "Стрелбище", "Дианабат", "Изгрев", Люлин", "Илинден", а стрит фитнес на открито в "Нови Искър" и др.

 

18.08.2016