Проведе се първата служба за Бъдни вечер в Арменската църква, изградена с подкрепата на програмата на кмета Фандъкова

Тази година на 6 януари за първи път от десетилетия насам арменската общност в София посрещна Рождество Христово в новопостроения храм в столицата. На 5 януари в присъствието на кмета Йорданка Фандъкова се проведе първата служба на Бъдни вечер, която отслужи протойерей Кусан Хадавян.

Новата църковна сграда в характерен стил е построена с финансова подкрепа по програмата на кмета Фандъкова за изграждане и ремонт на християнски храмове и манастири в столицата. По тази програма за няколко години бе подкрепено изграждането на Арменска Апостолическа църква „Св. Богородица“ в София. Близо половин милион лева са осигурени за строителството ѝ, а през 2022 г. са отпуснати 18 000 лева за благоустрояване.

„Да могат всички наши съграждани от арменската общност да отправят своите молитви за мир и благоденствие на нашия град – каза кметът Фандъкова. – Това е единствената православна нова сграда на Арменска църква в нашия град“.

Бъдни вечер е един от най-големите религиозни празници, който се отбелязва в Армения и от арменците по света на 5 януари, а Коледа – на 6 януари. Освен нова, Арменската църква е и единственият храм на арменците в София. Той отвори врати през юни 2022 г. след повече от 30 години усилия на общността да събере средства и да реализира проекта за градежа.

Армения е първата страна, която приема християнството за своя официална религия по времето на Св. Григорий Просветител още през 301 г. Божието слово достига арменските земи от учениците на Христос св. Тадей и св. Вартоломей, които разпространяват християнската религия през първи век от Новата ера. Това е и причината Арменската църква да се нарича Апостолическа православна църква.

По програмата на кмета през миналата година са подкрепени също и реставрацията на църквата в Курилския манастир, храма „Света Троица“ в кв. „Драгалевци“, църквата "Св. Николай Чудотворец" в с. Желява, район „Кремиковци“,  храма „Св. Николай Чудотворец“, кв. „Славовци“, район „Нови Искър“.



06.01.2023