Около 11 хил. т компост са произведени в инсталацията на Столичната община за третиране на зелени отпадъци за миналата година

Столичната община продължава инициативата за безплатно предоставяне на компост от 10 кг  срещу бележка за платена такса смет

Зелените елхи, които не могат да бъдат засадени след украсата на Коледните и Новогодишни празници, отново се превръщат в полезен за почвата и растенията продукт – компост. Това се извършва в инсталацията за третиране на зелени и биоотпадъци „Хан Богров“ на Столична община.

Тук постъпват зелените отпадъци от парковете, както и елхите, изхвърлени от гражданите след Новогодишните празници.
"Общо 11 хил. тона компост са произведени за изминалата 2022 година. – Това съобщи Антонио Марков, технолог в завода на Столична община в Хан Богров. – Важно е при изхвърляне на старите елхи да бъдат поставени близо до сивите контейнери, за да се вземат разделно и транспортират до инсталацията в „Хан Богров“. Зелените отпадъци се подлагат на механично раздробяване и преработване за получаване на компост. Компостирането, което протича, е процес на контролирано биологично разграждане, от което се добива полезният за почвите продукт" – каза Антонио Марков, технолога в завода на Столична община.

В природата този процес протича за около 10 години, докато в инсталацията трае само два месеца и половина, – съобщи също Антонио Марков. – Тази година в сравнение с миналата са постъпили по-малко изхвърлени елхи. Може би, защото хората предпочитат да засадят елхите и са си взели живи" – посочи още Марков.

Симеон Колев – Симо от БГ радио и общински съветник, който също посети инсталацията, заяви, че живите елхови дръвчета, които довчера са ни радвали по празниците, можем да засадим и това зависи от нас. Важно е хората, които искат да го направят, да се обърнат към еколозите на районите. Те знаят къде е най-подходящо да засадим своето коледно дърво. Така старата елха можем да направим нова супер звезда.
Малка горичка с новозасадени елхи расте вече в част от Южния парк.

Столичната община продължава своята инициатива за безплатно предоставяне на компост. Всеки софиянец, който желае да получи 10 кг висококачествен компост, може да го направи на място в инсталацията "Хан Богров", като компостът се получава срещу бележка за платена такса смет.

Фотограф: Аделина Ангелова



 

 

11.01.2023