Студио „Фуксас“ представи идейния проект за обновяване на площад „Света Неделя“

 

В присъствието на главния архитект на София арх.Здравко Здравков и отец Николай от храм „Света Неделя“ архитектурно студио „Фуксас“ представи идейното решение за обновяване на площад „Света Неделя“.

Проектът на архитектурно Студио „Фуксас“ с водещ архитект световноизвестния архитект Масимилиано Фуксас бе класиран на първо място от международното жури в конкурса за обновяване на пл.“Св.Неделя“, който Столична община обяви през миналата година.

По думите на главния архитект на София „Целта ни е да върнем обратно града на хората, да може да се създаде място, което хората да припознаят като свое любимо, а не да преминават транзит през площада."

В проекта са отчетени всички бележки дадени от международното жури по отношение на пешеходната достъпност, свързаността на входовете, осигуряване на подходите към храма, запазване на съществуващата растителност, каза арх.Здравков.

Проектът предвижда възстановяване на площад „Св. Неделя“ като знаково историческо място за София заедно с богатството на древна Сердика и разширяване на пешеходните пространства. Обновяване с нови настилки, осветление, пейки и подчертаване на връзката с археологическото ниво и главната римска улица от античността.

Запазва се достъпът до църквата за нуждите на Българската православна църква и обредни дейности.

Арх.Антонио Марселини от архитектурно студио „Фуксас“ подчерта важността от запазването на връзката с историята. Проектът обръща внимание на геометрията на площада и разполагането на оста на главната римска улица декуманос. Разкритото културно-историческо наследство се запазва и експонира, специално внимание е обърнато на осветлението, което подчертава особеностите на площадното пространство, дърветата и храма „Света Неделя“. В естетиката на осветителните тела има елементи от фасадата на сградата на Богословския факултет.

Пейките, които се планират, са от екологични материали т.нар.дишащ бетон и дърво.

Предвижда се в следващите месеци да се се пристъпи към изработване на технически проект.

Повече информация