Предлагат по-ниска такса "тротоарно право" в София

Собствениците на заведения за обществено хранене в София може да плащат 30% по-ниска такса "тротоарно право" от 1 септември до края на тази календарна година. Такова предложение ще бъде внесено в Столичния общински съвет. Съветниците трябва да решат дали тази мярка в помощ на ресторантьорите ще влезе в сила.

Предложението е в резултат на разговорите между столичния кмет Йорданка Фандъкова и председателя на Сдружение „Българска асоциация на заведенията“ (БАЗ) Ричард Алибегов. На срещата присъстваха председателят на Комисията по икономика, собственост и дигитална трансформация Николай Стойнев, зам.-кметът по финансите на София Дончо Барбалов и представители на браншовата организация.

От Сдружението отбелязаха значителното намаление на оборотите вследствие на свито потребление от началото на кризата с COVID-19. "Ако разходите на собствениците на заведения, кафенета и закусвални не бъдат намалени, има риск от сериозни съкращения  на работни места и фалити" – смята Алибегов.

Според БАЗ правителствените мерки за подкрепа на малкия и среден бизнес вече дават положителен ефект. Намаление на таксите "тротоарно право" би допринесло за стабилизирането на бранша в условията на епидемична обстановка.

За месеците, в които България беше в извънредно положение и с наложена карантина, Столична община не събира такса "тротоарно право" от собствениците на кафенета, закусвални и заведения.