София е сред финалистите в конкурса “Зелена столица на Европа 2023“

 

Експертите на Европейската комисия  класираха София сред финалистите в конкурса “Зелена столица на Европа 2023“. Другите финалисти са градовете Талин (Естония), Краков (Полша) и Хелсингборг (Швеция).  Резултатите от оценка на кандидатурите, подадени от градовете, са публикувани на сайта на Европейската комисия. През октомври 2020 година Столична община, наред с още 15 общински администрации от цяла Европа, се включи в състезанието. Финалът на конкурса ще се състои на 9 септември в град Лахти, Финландия.

Журито оценява напредъка, постигнат от градовете, в 12 области и дава своите препоръки за мерките, които е добре да бъдат приложени.

Оценката е резултат от усилията на екипа на кмета Йорданка Фандъкова за подобряване на околната среда, въздуха и  устойчивото развитие на столицата.   

Инициативата намира своето начало с меморандум, подписан в Талин, Естония, нa 15 май 2006 г. В последствие конкурсът е учреден от Европейската комисия през 2008 г. Неговата цел е да окуражи местните власти из цяла Европа в усилията им да намалят негативното влияние на градската среда върху здравето на жителите и да прилагат високи екологични стандарти в управлението си. Посланието на инициативата е обобщeно в нейния лозунг: „Зелените градове – за по-добър живот“. От 2010 г. насам конкурсът провежда ежегодна селекция, в резултат на която един европейски град се избира всяка година за Европейска зелена столица на годината.

Градовете се отличават за налагане на все по-високи екологични стандарти в развитието си, ангажиране с амбициозни цели за по-нататъшно подобряване на околната среда и устойчиво развитие, съвместна работа с други градове; служене за пример и популяризиране на най-добрите си практики сред общинските администрации на местно ниво. Международна експертна група извършва подробна техническа оценка на всеки кандидат въз основа на екологични показатели, обхващащи изменението на климата, устойчивата градска мобилност,  природа и биоразнообразие, устойчиво земеползване, качество на въздуха, акустична среда, отпадъци, води, зелен растеж и екоиновации и други. Победители в конкурса от предишни години са Стокхолм (2010), Хамбург (2011), Витория-Гастейс (2012), Нант (2013), Копенхаген (2014), Бристол (2015), Любляна (2016), Есен (2017), Неймеген (2018), Осло (2019), Лисабон (2020), Лахти (2021) и Гренобъл през 2022 г.

Линк към новината, публикувана на сайта на ЕК: 
https://ec.europa.eu/environment/news/building-urban-resilience-ten-cities-among-finalists-next-european-green-city-awards-2021-07_en