Back Кметът на София откри 56-та международна среща на Младежката програма "Модел на Европейски парламент"

"Участието на младите хора във формирането на европейските политики е гаранция за успешното бъдеще на Европа. Живеем в труден период и точно затова е важно да има диалог по различни теми и предизвикателства. Силата на Европейския съюз е в конкретните политики за младите хора и нашето бъдеще.

За мен като кмет е приоритет развитието на потенциала на младите хора и затова създадохме различни общински програми." Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова при откриването на 56-та международна среща на Младежката програма "Модел на Европейски парламент".

Кметът Фандъкова поздрави Първа английска езикова гимназия и директора г-жа Нели Петрова за участието в Младежката програма. "Първа английска представя София и България като член на Европейския съюз в тази Програма от 2004 г. Европа има нужда да чуе идеите на младите хора за бъдещото развитие на континента.

Убедена съм, че само чрез диалога и включването и на младите хора в идеите за нашето бъдеще ще постигаме повече и ще развиваме потенциала на градовете, на Европа и света" – посочи също Фандъкова.

За да подкрепи младите хора, Столичната община финансира собствени програми, с които подпомага проекти на млади автори и млади екипи. Тези програми са в областта на иновациите, на технологиите, на културата и спорта.

Фандъкова даде пример с организираните общински хакатони – технологични състезания с участието на ученици и студенти от София, както и проект по Програма "Визионери", която стартира през 2021 г. По нея е направен проект "ВодораслО2", който вече е стартъп. То е за биореактор за пречистване на въздуха чрез растения. Първите биореактори са разположени в 25 столични училища.

Работата на Младежката програма продължава днес и утре, като една от работните сесии ще се проведе в сградата на Столичната община.